לידה היא תהליך טבעי לחלוטין, אך אין ספק שהיא כרוכה בלא מעט התמודדות ומאמץ. במידה שאת עומדת ללדת בחודשים או בשבועות הקרובים, חשוב שתכירי את הדרכים שיקלו עלייך את ההתמודדות. מאידך, כדאי גם להבין שלעיתים מתקיימים סיבוכים אשר הצוות הרפואי מציע להם פתרונות שונים.
כיצד ניתן להקל על הלידה
יש מספר דרכים שבהן תוכלי לבחור כדי לעבור לידה קלה ורגועה יותר, אלו 2 הדרכים היותר נפוצות:
• תנוחות מומלצות – יש לא מעט המלצות ברשת האינטרנט לגבי תנוחות מומלצות בלידה, שבהחלט יכולות לסייע לך ולהקל עלייך. לדוגמא, קיימת תנוחה של ישיבה זקופה שבה היולדת משתמשת במשקל גופה כדי לקדם את יציאתו של תינוקה. כמו כן, ישנה תנוחה של שכיבה על צד הגוף, בעוד הרגל מכופפת אל הבטן, דבר שעוזר להקל בעומס על הגב ומונע ממנו נזקים לא רצויים.
• חדרי לידה טבעיים – כמעט בכל בתי החולים ניתן למצוא כיום מספר חדרי לידה טבעיים. יש להדגיש כי לא מדובר בחדרים חסרי מכשור רפואי לחלוטין, והלידה עדיין תעבור תחת מוניטור ואמצעים נוספים. המיוחד בחדרים אלו הוא בראש ובראשונה עיצוב מרווח ונעים יותר, כאשר הנכנסות אליהם בוחרות עקרונית שלא להשתמש באפידורל. יחד עם זאת, מובן מאיליו שאם תחושי צורך באפידורל ותבקשי אותו, הדבר לא יימנע ממך. כמו כן, בחדרים אלו קיימים תמיד כדורי פיזיו גדולים וגמישים, אשר הישיבה עליהם מאפשרת את סיבוב האגן, דבר שמקל על כאבים ועוזר לזירוז לידות. אם את מעוניינת בחדר טבעי, כדאי שתפני מבעוד מועד לבית החולים כדי לשמוע עד כמה חדרים אלו זמינים, להתרשם מהמראה שלהם, וגם לקבל התרשמות ראשונית מגישת הצוות ללידות טבעיות.
להכיר גם את הסיבוכים
כדאי להגיע ללידה מוכנה גם מבחינה זו, על מנת שתוכלי להבין את משמעות הבדיקות, השלבים והמכשירים, ואת המונחים בהם משתמש הצוות הרפואי. יש להדגיש כי במרבית המקרים הלידה עוברת ללא בעיות, אך ישנם גם מספר סיבוכים אפשריים, ותמיד כדאי להגיע כמה שיותר מוכנים. מוכנות של היולדת תקל על המיילות/ רופאים במקרה של סיבוך כזה או אחר.
על הסיבוכים העיקריים נמנה קרע בצוואר הרחם או קרע בנרתיק, אותו יתפור הצוות המלווה תחת הרדמה כללית. סיבוך נוסף הוא שלייה שנתפסת בחלק העליון של הרחם ויצירת מצב של "היפוך רחם" עקב משיכה חזקה של חבל הטבור. במקרה זה, הצוות יפעל במהירות רבה כדי שהרחם יושב למיקום תקין.
המאמר נכתב בעזרת מערכת "שאל את הרופא". פורטל הרפואה המוביל בישראל.